2011-01-31

Möte med nya människor

Jag älskar att träffa nya människor speciellt under resor, det är så spännande att höra om deras liv, erfarenheter, prata destinationer, varför är man just där, vart är man på väg, dela tips med mera, visa träffar man aldrig igen, andra blir man vänner för livet, oavsett så lämnar varje ny möte ett spår i dig och ett minne, det vill jag aldrig byta mot något. Varje möte blir ett minne för livet. Har precis pratat med två tjejer som jobbar som Designer och det var så kul när vi alla upptäckte att vi kom från Chile, spanska gick i raketfart, skratt, byte av telnr, adresser och planer om hur och när man ska ses igen, är det inte underbart när det är så? i samma väva träffade jag tre tjejer från Hong Kong som var på resande fot i Indien och skulle iväg med 15 timmar tågresa, vi hade mycket att prata om och en av dem jobbade förstår med kläder! hon hade inget kort med sig men hon fick mitt och vi ska höra sen när vi alla är hemma, det blev mycket skratt, foto och härliga diskussioner om vad 2 min betyder i Indien :-) för säger de 2 min här i Indien eller Bangladesh för den delen så betyder det förstås mycket mer, men för varje gång man frågar på nytt så är det 2 minuter! är det inte underbart? och framför allt så måste man köpa läget för vad ska du göra? det går inte fortare när du börjar bråka heller. Vi kunde inte låta bli att prata färger, trender, material, fabriker och annat för hur än man försöker vara ledig så har man det textila och kreativa med sig i blodet, det går inte att komma ifrån det hur man än försöker och ärligt det är härligt för då gör man det man tycker om :-)

Nya vänner från Santiago de Chile



Underbara glada tjejer från Hong Kong som fick mig skratta så jag fick ont i magen

2011-01-30

Alkohol licens

Är man Bengali så krävs det ett alkohol licens på visa ställen om man vill dricka spritt, eftersom det är över 90 % muslimer i landet och fredagar får man inte dricka eller serveras inget alkohol någonstans i Bengladesh.

Sharee

Efter så många besök i Dhaka så kändes det som att det var dags att testa på något mer traditionell och det fick bli en Sharee som ett vackert minne, inköpet gjordes på Aarong en butik där man kan köpa en del presenter och minnen och lite smått, för de som är sugen att springa förbi där så ligger den på Gulshan området adress: Link Road, Area Cde 1217.




Alltså, det är 7 meter tyg ( Jamdenee material, silk-bomull ) jag har runt om mig och då är inte hela Sharee med, för underklänningen har beställs efter dem tog mina mått och leverans kommer senare.

2011-01-29

Fabriksbesök och CSR arbete


Det alltid kul att besöka vår college fabrik, personalen är så omtänksam och vi skrattar mycket även när det är tuffast och det arbetas för fullt för att hitta nya lösningar till olika projekt. Vi har följt denna fabrik sen det var ett litet fabrik och några få arbetare, sen köptes det land och det började byggas och för varje besök så ser man hur dem har utvecklas och nya byggnader på G, det händer alltid något nytt. Denna gång när vi träffades så var det mycket reflektion över sena nätter som vi har jobbat ihop för att få till produktion och annat, dessutom så jobbar de riktigt framåt med BSCI arbetet vilket det är inte färdigt men man blir så glad när man ser att de vill och kämpar för det också, det är trots allt Bangladesh vi pratar om och det är inte bara att komma och ändra på landets lagar och andra aspekter. det viktiga är att jobba framåt för något som känns rätt och att ha arbetare hos våra fabriker som får det bra är viktig annars hur klarar man produktion utan sina arbetare? det är dem som gör det tuffa arbetet!

Det är också kul att uppleva om hur tokiga dem blir när man ger dem en penna eller annat smått i present,denna gången har jag haft med mig Sandryds jubileums påsar, kataloger med mera och dem har också fått fira Sandryds 20 år! dem tyckte det var jätte skoj och de tyckte jätte mycket om katalogen!


2011-01-27

Myggattack!

Det bor vampyrer i mitt rum, i natt vaknade jag vid 03:00 att det surrade i mitt öra och yrvaken som man var så tog det en stund att förstå vad i hela världen det var frågan om tills jag insåg att jag hade myggattack! att jag kan aldrig komma undan dessa myggor, det spelar inget roll hur mycket medel jag använder i föregående syfte så kommer jag inte undan! grggrgrgr! det är inga små bett de bjuder på, jag tyckte att det kändes lite konstigt på mitt högra öga när jag vaknade och när jag såg mig i spegeln så såg jag ut som en alien! svullet ögat som jag knapp kunde öppna, typisk när man ska nästa dag besöka ny fabrik och nya människor då vill man inte se ut sååååååån! det var bara att härda ut och jag gick till attack och spenderade resterande timmar i försök att döda myggor, lyckades döda en mygga!( usch vad elakt det låter men tvungen att göra i självförsvar!) när jag väl kom till sängs och försökte sova igen då vaknade byggnadsarbetsplatsen utanför.... vad gör man? drog täcket över huvudet och tänkte hjäääälp! ja ja inget att göra åt för vad kan man göra? skratta tycker jag och hoppas på en bättre natt i kväll, nu har täckt hela ansikte med Mygga medel och utrustat mig med allergi tabletter och salva men det bästa av allt? svullnaden i ögat har lagt sig så nu ser jag presentabelt igen hi hi :-)

Dags att sova igen och innan dess tvingade jag house keeping att spreja rummet ordentligt med anti myggmedel :-) så det återstår att se om det blir krig i kväll igen :-)

Dhaka City


Jag har aldrig upplevt värre trafik utmaningar än här i Dhaka, du vet aldrig hur det börjar eller hur det slutar du har alltså ingen kontroll, det är bara att acceptera det. Här är det djungelns lagen som gäller i trafiken och på en del andra situationer också för den delen. Varje gång jag åker bil och ska besöka en fabrik så frågar jag mig följande: hur många timmar det kommer att ta (trots att det ligger en halvtimme bort), är jag hel när jag kommer fram och vilka nya upplevelser väntar på mig runt hörnet? det händer alltid något, du kan inte åka bil här och bli oberörd varken av små barn som springer på motorvägen och tigger eller människor med missbildningar, tomma blickar, folk som försöker sälja dig kycklingar eller annat så fort bilen stannar eller barn för den delen, det är alltid smärtsam att uppleva allt det här samtidigt som varje gång jag ser allt detta så inser jag hur bra man har det, för väl hemma så tar man mycket för givet och det får man inte göra, vi borde glädjas och njuta av det vi har och kan få när vi vill, framför allt borde vi låta oss skratta mer för trots all fattigdomen som finns här så är folk rätt nöjda och glada. Så ta vara på livet och uppskatta det du har!





Bengali kulturen har sin charm även om den kan göra dig tokig, det tar ett tag att smälta och jag vet inte om man någonsin smälter den helt för dem är experter på att krångla till de mest enkla saker men människorna är mycket gästvänliga och vill visa dig deras bästa med deras speciella krydda som heter " krångla till det"


Dessa barn träffade jag idag, helt underbara och hur busiga som helst, dem hade nog aldrig sett en kamera förut och var helt tokiga när jag började fota dem he he


Han tycke om att styla framför kameran!


I Bangla behöver du inte en tennis anläggning för att spela tennis det räcker med att köpa en racket för att döda mygg så får du träning för du får springa lika hårt! :-)

2011-01-26

Från Delhi till Dhaka



Det var dags att ta sig till gaten 11B och med tanke på tidigare erfarenhet på denna resan så tänkte jag att börja gå sakta men säkert till gaten så jag kommer i god tid och det tog 15 min för att vara exakt.Jag reste med Jet Airways, ett indisk flygbolag som jag har även testat tidigare och haft blandade känslor för men eftersom jag var sååå trött, (har mycket svårt att sova när jag flyger hur jag än försöker så funkar det bara inte) så hann jag inte reflektera över tidigare känslor, jag tänkte det blir som det blir jag vill bara stiga ombord och sova. att gå ombord gick smidigt för min del men halvvägs in för övriga resenärer så insåg flygvärdinnorna att ooooops resenärerna har för mycket handbagage, vad gör vi? vi möblerar om typ! då började flyga väskor mellan flygvärdinnor som rörde om lite gran och en del resenärer blev inte så glada vilket jag förstår, man vill ju veta var ens bagage finns! man vet ju hur det är när man har landat, typ " kaos" alla vill ut först!


Dag att lyfta och det gjorde vi rakt upp som en raket, även personalen var som raketer eftersom öl skulle serveras innan ens bältes lampan var off, och direkt kom maten + att man hann inte ens se vad det var för mat för då var det dags att dricka kaffe! snacka om snabb service! får faktiskt erkänna att jag hade rätt roligt åt allt detta fast dem fattade inte att det var åt dem jag skrattade i all väl mening, inte nog med det då var det dags att fylla i blanketter att ha med sig till passkontroller + betygsblanketter för Jet airways, för betyg ville dem ha förstås :-) att gå på toan kändes det som att gå ner för en nedförsbacke för det lutade en del och toan hade med sig andra gäster som mygg och då ville jag ut fort för dem brukar gilla mitt blod lite väl! tur att jag har Mygga med mig. När vi landade så var det svårt att förstå om planet höll på explodera eller vad var det som lät? nej, vi hade landat men ärligt talat det lät som om vi sprack! spännande eller hur?. det är tur att man får sig ett skratt än tvärtom även nu när jag skriver om detta så skrattar jag :-) det blev att åka buss till terminalen och det jag åkte liknande en buss men är inte säkert att det var, hann inte fota annars hade jag inte kommit med för det gäller att slåss på visa ställen he he visst är livet underbart!



Det gick fort att få bagaget och hotell transport väntade på mig, väl framme på hotellet så väntade en trevlig personal som tyckte att jag såg lite trött ut och fixade allting fort och ordnade rummet vid hörnet som jag gillar oavsett vilken våning det är, nu har jag testat alla våningar!till motsatsen till denna underbara mottagning så insåg jag ganska snart baksidan till detta och det är att de bygger utanför och de jobbar inte svenska arbetstider utan dag och natt, det gick inte att vila något innan jag skulle träffa våra killar från Dhaka kontoret, sååå lite som vandrande zombie var jag men trevlig hade vi en stund i alla fall :-)






Trots min ironiska ton i mina berättelser så tro inte att jag skulle vilja vara utan dessa erfarenheter :-)

Nu är det dags att sova!

2011-01-25

Destination Bangladesh

Att resa till Bangladesh kan vara en utmatning beroende på vilka transfers man har på vägen, mitt fall blev det Helsingfors-New Delhi denna gång, inte utan krångel förstås för vad tråkigt det skulle vara om allt gick smidigt? Jag blev lite orolig igår morse när jag tittade på mina biljetter och insåg att samma tid som jag skulle landa i Helsingfors så var det dags att gå ombord på Delhi flighten och som det brukar vara när man åker till Asien via Helsingfors så är det gaten längst bort som gäller och i mitt fall den sista gaten? Vi blev försenade på Landvetter och jag tänkte att det här kommer aldrig att gå... väl framme sprang jag allt jag kunde igenom passkontroll och annat, måste ha sett ut som en galning när jag kom till gaten och informationen säger till mig att det är något fel på planet och vi väntar på information, jaha tänkte jag tur i oturen? för jag hann med planet i all fall men sen börjar man grubbla... fel på planet??? insåg ganska snart att det är ingen idé att fundera, det är som det är och är det meningen så är det väl det eller hur?




Klockan 21.00 blev det dags att åka och efter en stund insåg jag att 90 % av resenärerna är Europeiska pensionärer som är på väg till Delhi för sightseen och jag har inget emot pensionärer men det är en mycket speciell släkt när det gäller att resa, min första tanken var Tema resor ( snacka om att ha fördomar vad? ) det dracks en del vin och de drev en del av flygpersonalen till vansinnigt och även mig, vi stannar där och jag kommenterar inget mer om det, ni kan räkna ut resten själva.



Resan till Delhi gick rätt ok ändå tycker jag dessutom så satt jag själv eftersom resenären intill verkade inte nöjd med några sittplatser och han vandrade runt de olika lediga sittplaster och såg mest sur ut och lite hög? vem vet, rätt märklig person. Så landade man i Delhi och nya utmaningar väntade på mig runt hörnet förstås för varför göra det enkelt i Indien när man kan krångla till det så mycket man bara kan? På Landvetter var de osäker om mina väskor skulle hela vägen till Dhaka så dem tycke att jag skulle kolla med flygbolaget väl framme och eftersom jag hade några timmar på mig så tänkte jag att det är perfekt eftersom av tidigare erfarenhet på denna flygplats så kan saker och ting  ta tid. Går fram till en transfer disk där ingen kunde besvara på min enkla fråga om jag ska ut och hämta mitt bagage utom  de säger:

Transfer disk: " Please mam take a sitt"
Jag: vänta på vad?
Transfer disk:  Finnair staff
Jag: jaha varför då?
Transfer disk: dem kanske kan säga om ditt bagage ska till Dhaka
Jag: hur kan dem veta det?
Transfer disk: ett ögonblick
Jag: sitter och väntar och då kommer nästa gubbe
Flygplatspersonal: har du boardingpass
Jag: nej jag väntar på det och bagage info
Flygplatspersonal: kom och följ med till Transfer disken
Transfer personal: vänta och gå och sitt
 och så höll vi på så här en stund :-)




Sen kommer nästa och nästa och frågar samma saker och alla tittar på mig he he och jag tänkte " kontrollera ditt humör Laurry annars blir det bara värre" efter en stund kommer det ytterligare en man med en lista där mitt namn fanns med, äntligen tänkte jag! då säger han "vänta här" åhhhhhhhhhhhh tänkte jag( inombords försöker man hålla kontrollen) efter en bra stund kom de och hämtade mig och då fick jag boardingpass + väsktags som var super viktiga att ha annars skulle jag inte förbi säkerhetskontrollen :-) väl där då var det dags att visa passet och boardingpasset igen x 10 för olika personer. När jag kom på andra sidan så fick jag ett skrattanfall när jag åkte upp för rulltrapporna, folk måste ha undrat om jag var hög! men jag kunde inte låta bli för jag var lyckligt att jag var på andra sidan. Sen var fritt fram och terminal 3 var super lyx med fina butiker och super clean! sen unnade jag mig frukost och njöt av att titta på folk och lite spontan shopping hann det bli också, det var ju rea på Versace! he he klart man handlar där eller hur?;skojar







Det är ändå utmaningar som gör att man minns resorna ännu bättre för det har trots allt sin charm och det är just det jag gillar mest med att resa, det blir aldrig som man har tänkt sig men oftast blir det bra om inte ännu bättre och blir det fel så lär man sig säkert något bra av det med.

Det kommer fortsättning på Delhi- Dhaka sen :-)

2011-01-12

Mitt Barcelona.

Barcelona finns i min topplista av städer jag vill och kommer alltid att återvända till. Vad mer kan man begära av en stad när du får sol och bad, bra mat, shopping, trevliga människor och god mat? för att inte tala om hur spännande det är att gå vilse i den Gotiska kvarteren och El Born där för varje hörn väntar på dig med spänning, dessutom kan du uppleva dessa kvarter med nya ögon beroende på om du promenerar på dagen eller på kvällen, för mig är det som att öppna Pandoras box. Det spelar inget roll hur många gånger man har varit där eller har adressen till just den hippa stället, här kommer du inte långt med en karta eller Google maps, släng dig i vägen! din bästa kompass är din egen magkänsla och nyfikenheten


Utsikt från Park Güell


Skäm bort magen med underbar mat



... och så har jag hittat mitt drömhus... nu får jag börja spela på lotto :-)


En underbar dag i Park Güell