2012-09-29

Bok & Biblioteksmässan 2012

Idag besökte jag och min vän och kollega Hanna, Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Det har blivit en tradition att varje år besöka bokmässan. Vi hade några timmar men vi hann inte göra klart hela mässan eftersom det var mycket folk och långa köer på de olika ställen där vi ville köpa böcker. Sju böcker senare är jag mycket nöjd med mina inköp och tungt blev det förstås. På mindre än två veckor inser jag att jag har köpt 15 böcker.


 Yukiko Duke
 Hanna

 Posten delade med sig både kuvert och choklad för att skicka med en gång.





 Det var en fin sittställning Martina Haag
Hon har Venice tee på sig.
 Björn Ranelid
 Jag med kära vän och kollega Hanna

2012-09-26

Färgämnen på saltfattig kost

Colorzen är uttvecklad med målet att minska tid, vatten och energi som behövs för att färga in tyger och minska giftiga utgång.  ColorZen en ny process som sitter mellan färgämnen och bomullsfibern. Genom nano-teknik manipuleras på molekylär nivå på ett sätt som gör det lättare att färga in, minska den tid som behövs för att färga en bal av bomull från 7,9 timmar till 2,4 timmar, vilket skapar en energibesparing på cirka 75% och släpper en vattenförbrukning med uppskattningsvis 90%. 

ColorZen har även förmåga att eliminera salt från processen, samt tre fjärdedelar av sekundära kemikalier, som annars skulle sättas in i någon och alla vattenförekomster. Med 20% av industrins sötvattens föroreningar tros komma från textilbehandling och döende ökar i länder som är mer beroende av textilier och kläder.  ColorZen sägs vara den nya formel för att rädda tid och pengar samtidigt som minskar miljöpåverkan utan ytterligare finansiella investeringar visas att vara en win-win för alla inblandade. Värt att kolla upp!

ColorZen – The Power of Less / www.colorzen.com from ColorZen on Vimeo.

2012-09-25

Bangladesh och lågenergi?

Tro det eller ej men jag blev en aning överraskad när jag besökte en marknad i Dhaka och hittade en lågenergilampa hos en av dem som sålde grönsaker.  


2012-09-24

Fascinerande Sadarghat

Sadarghat port Dhaka City River Front, som ligger i den södra delen av Dhaka, vid floden Buriganga, är en av de mest dynamiska platser i Dhaka. Cirka 200 stora och små passagerarbåtar avgår och anländer till terminalen varje dag. Enligt rykten på terminalen, 50.000 personer i genomsnitt passerar terminalen för avgång och ankomst varje dag. Här kan du se hundratals båtar lastade med passagerare och varor som korsar floden. Det är fascinerande!


2012-09-21

Här går det undan!!!!

I torsdags tog jag en sväng till Main Bazaaren i Paharganj, Delhi och la märke till den här killen vid symaskinen.  Det gick verkligen undan. Kanske jag ska fixa gardinerna här nästa gång.

2012-09-17

Utsikt från en rickshaw i Old Dhaka

Här åker jag en rickshaw i Old Dhaka i samband att jag åkte till båtterminalen och det gäller att hålla balansen för det kan bli lite skakig ibland men riktigt kul är det!

2012-09-15

En vanlig dag på väg till jobbet i Dhaka

Så här kan det se ut när man är på väg till jobbet i Dhaka. Lite annorlunda än när man är hemma i Göteborg.

2012-09-13

Have fun @ work

Glöm inte att ha kul på jobbet! Du ökar produktiviteten när du är glad. Här i Bangladesh har vi haft riktigt långa dagar mellan olika fabriksbesök, bilturer och möten men så fort vi får en kort stund över så försöker vi ladda med något kul. Som här fick jag min kollega Khairul att hoppa och vi skrattade höjdlös mycket. Se bild nr två där hans telefon flyger iväg.




2012-09-07

Be happy!

Livet är orättvis hos många men i visa delar av världen finns det glädje trots fattigdom. Se och lär av andra människors glädje. Vi har det väldigt bra i övriga delar av världen därför se till att använda dina resurser väl här i livet.  Sätt värde på livet i stället för materiella ting.  Ta dig tid att vara glad, det kostar ingenting och det kan du leva länge på! Om två dagar åker jag till Bangladesh och hoppas kunna få chansen att se just det här huset. Ha det gott!

Grand Designs, Bangladesh from Grain Media on Vimeo.

2012-09-04

Before I die I want to....

Candy Chang skapar konst som uppmanar människor att tänka över sina hemligheter, önskningar och förhoppningar. Hon är från New Orleans. Här berättar hon om ett projekt som genomfördes då det gick ut på omvandla ett övergivet hus till en gigantisk svart tavla där hon börjar en mening med: "Innan jag dör vill jag ___." Folkets svar blev överraskande, gripande  och roliga. Det hela resulterade i en oväntad spegel för samhället. (Vad är ditt svar?) Innan jag dör vill jag ha rest jorden runt.

TED Talks är en riktigt bra sajt: http://www.ted.com/ 
Det finns bra video och inspiration och härligt att lyssna och höra vad andra har att dela med sig.