2011-04-19

YSL

YSL är en sann modeikon för mig, har alltid älskat hans kreationer, blev lite ledsen när han gick bort. Han är det sena 1900-talets mest inflytelserika designer. Han blev handplockad av Christian Dior när han var 17 år och tog över Dior huset när han var 21 år. Han startade sitt eget modehus 1961 tillsammans med Pierre Bergé, hans livspartner. 

YSL har förändrat synen på hur kvinnor skulle klä sig.

 Han var den förste att sätta kvinnor i herrkläder men på ett kvinnligt sätt, 1966.

 Han lanserade den klassiska safari looken under 70 talet
 En av trademark var hans glasögon

 YSL blev 71 år och en dokumentärfilm har gjorts som jag inte hunnit se än men snart ska det bli. Filmen handlar om relationen mellan honom och Bergé - och om deras relation till tingen de haft omkring sig.


I utkanten av Marrakech, i Ville Nouvelle, ligger Jardin Majorelle. Trädgården har fått sitt namn efter den franske konstnären Jacques Majorelle (1886-1962) som levde och verkade här. YSL och Pierre Bergé kom till Marrakech för första gången 1966. Nio dagar efter de satt sina fötter på den Marockanska myllan, så köpte de huset. Vi var i Marrakech 2004 och besökte denna härliga trägård och det är verkligen fin och känns som att gå in en oas och trots att souken ligger nära så hör man ingenting av den härliga kaos utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar